Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]
[...] niedoborów. Sprawa nie jest do końca przegrana, o ile będziemy odpowiednio często sięgać po roślinne źródła tego minerału. Należą do nich tofu, brokuł, jarmuż, szpinak, migdały, suszone figi, biała fasola i wiele innych. Szpinak i niektóre inne rośliny zawierające wapń (nawet w dużych ilościach), zawierają także szczawiany, który obniża [...]
Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]
Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem. Aby je obniżyć, powinniśmy przestrzegać zdrowej diety, uprawiać sport i unikać używek. A czy przyjmowanie niektórych suplementów diety, w tym witamin, minerałów czy ziół, może pomóc? Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy jest ważny dla utrzymania zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga [...]
[...] słodzące. Jednym z przykładów dla zdrowej i słodkiej przekąski jest mieszanka orzechów z suszonymi owocami. Orzechy takie jak orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, czy migdały połączone mogą być z suszoną żurawiną, wiśniami, czy rodzynkami. Połączenie takie zapewnić może wartościową porcję białka, błonnika, a także witamin i składników [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
[...] Już delikatne odwodnienie może przyczyniać się do bólu głowy! Pij codziennie min. 1,5-2 l wody. Warto również, by w Twoim menu znalazły się zielone warzywa liściaste oraz migdały (źródła magnezu i witamin z grupy B, kwasu foliowego) i umiarkowane ilości kawy. Oprócz zmiany diety pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, ustalaniu [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
[...] wpływ diet zachodnich (steki i polędwice wołowe, kurczak, sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, orzechy, migdały itd.) Prawdopodobnie kwasowość wywołana przez tego rodzaju dietę odgrywa rolę w patofizjologii osteoporozy. Wykazano, że kwasica metaboliczna prowadzi do utraty [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
Magnez stanowi podstawowy minerał, który reguluje szereg procesów metabolicznych w naszym ciele. Główne jego zadanie, to dbanie o układ nerwowy, co powiązane jest bezpośrednio z jakością przesyłu nerwowego, jak i jego kondycją stricte pod kątem zdrowia emocjonalnego. Wiele osób trenujących posiada znaczne niedobory magnezu, co głównie powiązane [...]
Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]
[...] z grillowanymi warzywami i indykiem bakłażan 100 g cukinia 100 g marchew 50 g rukola 50 g pomidory koktajlowe 100 g oliwa z oliwek 15 g mięso z piersi indyka bez skóry 150 g migdały płatki 15 g Obiad Pieczony łosoś z pieca z koperkiem, z gotowanymi ziemniakami oraz zielonymi warzywami łosoś świeży 200 g oliwa z oliwek 3 g ziemniaki 200 g fasolka [...]
[...] środkiem słodzącym) przestaje smakować. Jednocześnie podaż cukru w diecie drastycznie spada. Wystarczy przestać sięgać po słodycze z cukrem, a zamiast nich wybierać np. migdały, orzechy, aby skutecznie zmienić udział cukrów i tłuszczów nasyconych oraz trans w diecie. Źródło: Paluch A.E. i in. Steps per Day and All-Cause Mortality in [...]
[...] mogą modulować mikrobiotę jelitową. Zdrowsze alternatywy dla zwykłych słodyczy często zawierają też więcej dodatków o charakterze odżywczym, takich jak orzechy laskowe, migdały czy wiórki kokosowe. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom bezcukrowe pralinki mogą stanowić zarówno przekąskę samodzielną, jak i dodatek do potraw na słodko oraz [...]
[...] stylbeny, garbniki i karotenoidy, które wpływają na obniżenie stanu zapalnego i wzrost poziomu zdrowego cholesterolu. Orzechy Orzechy takie, jak orzechy włoskie czy migdały są dobrym źródłem wielonienasyconych tłuszczów, które są zdrowe dla serca i odgrywają ważną rolę w regulowaniu poziomu cholesterolu. Jęczmień Pełne ziarna zawierają [...]
[...] Najnowszy produkt marki ALLNUTRITION to Nutlove Whole Nuts Peanuts in white chocolate 300g to orzechy ziemne zatopione w białej czekoladzie. Kolejną nowością są migdały, które uwielbiamy nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo antyoksydantów, wysoką zawartość mikroelementów w tym magnezu i witaminy E oraz wapnia i potasu. [...]
[...] że wszystkie są szkodliwe dla zdrowia, a to nieprawda. Najlepszym przykładem mogą być: oliwa z oliwek (głównie kwasy jednonienasycone), ryby morskie (EPA, DHA), orzechy, migdały oraz suplementy z kwasami omega-3. Jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę? Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI [...]